Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Mandarynka

Warto wiedzieć, że mandarynka:
• to produkt średnio zasadotwórczy
• stanowi źródło witaminy C

„Mniejsza siostra” pomarańczy, czyli mandarynka to cytrusowa odpowiedź na obniżoną odporność i osłabienie. Stanowi zastrzyk witaminy C (30,8 mg/100 g), która m.in. przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także zwiększa przyswajanie żelaza. Dodatkowo pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Ponadto te słodkie, pomarańczowe owoce są produktami średnio zasadotwórczymi. Sięgaj po nie gdy czujesz, że masz mało energii, skarżysz się na kłopoty z pamięcią i koncentracją, na zmęczenie, a także stan Twojej cery – te wszystkie objawy sugerują zakwaszenie organizmu.

Mandarynki w ponad 80% składają się z wody, a 100 g produktu to tylko 46 kcal.

Owoce warto dodawać do sałatek, surówek, a nawet mięs czy ryb. Najbardziej znaną odmianą mandarynek jest klementynka, o słodkim, przyjemnie kwaskowatym i aromatycznym miąższu, małej ilości pestek i łatwej do ściągnięcia skórce.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina C: 30,8 mg (38,5%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005