Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Makaron pełnoziarnisty

Makaron pełnoziarnisty:
• nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi,
• na długo pozostawia uczucie sytości
• zawiera więcej błonnika niż makaron tradycyjny

Pełnoziarnisty makaron to przede wszystkim propozycja dla osób chcących dobrze i zdrowo zjeść przy minimalnym nakładzie czasu. Makaron szybko się gotuje, a w połączeniu z warzywami, chudym mięsem lub rybą stanowi dobrze zbilansowany posiłek. Makaron pełnoziarnisty polecany jest w diecie cukrzyków, gdyż nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi, a przy tym zapewnia poczucie sytości na dłużej.
Fenomenem tego rodzaju makaronów jest to, że uzyskiwane są z pełnoziarnistej mąki, która powstaje z ziarna zmielonego wraz z zewnętrzną łuską. Dzięki temu zabiegowi w makaronie z pełnego ziarna jest znacznie więcej błonnika niż w tradycyjnym. Wysoka zawartość błonnika (ok.11 g/100 g produktu) gwarantuje prawidłowy pasaż jelitowy, dzięki czemu można zapomnieć o problemach z trawieniem.
Warto pamiętać, że dobry makaron nie może być rozgotowany, musi być ugotowany na półtwardo czyli „al dente”. A przy tym, makaron powinien być gotowany w dużej ilości wody, co zapobiega jego sklejaniu i zapewnia dokładne ugotowanie. Co ważne, makaronu nie powinno się przelewać wodą po jego ugotowaniu, gdyż zmywa to warstwę skrobi. Wyjątkiem jest sytuacja, w której makaron przeznaczmy na sałatkę.