Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Mąka żytnia

Wiele zastosowań!

Ma wiele zastosowań – i choć najpopularniejsze z nich to wypiek chleba i zakwas, z powodzeniem można z niej przygotować makaron, placki i naleśniki (jasna mąka żytnia) lub bułki (mąka żytnia pytlowa). Jest typem mąki mniej oczyszczonej, przez to cenniejszej odżywczo, np. w błonnik i minerały. Dzięki temu spożycie 1-2 kromek pełnowartościowego chleba żytniego nasyci nas na dłużej, niż na przykład pszenne bułeczki. Mąka żytnia, podobnie jak pszenna, ma swoje „typy” – od 500 (jasna mąka) do 2000 (mąka razowa), które oznaczają zawartość w niej składników mineralnych – im wyższy typ, tym jest ich więcej.

Chleb z mąki żytniej charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem a jego miękisz jest porowaty i dość elastyczny. Pieczywo z tej mąki dłużej nadaje się do spożycia – nie czerstwieje tak szybko, jak produkty pszenne. Ponadto jest mniej podatny na pleśń.

W przypadku spożywania produktów na bazie mąki żytniej, należy pamiętać o umiarze. Mąka żytnia, ze względu na wysoką zawartość błonnika, jest dość ciężkostrawna, zatem osoby z wrażliwym układem pokarmowym powinny szczególnie pamiętać o urozmaiconej diecie.

Doskonałą – zdrowszą i bardziej sycącą alternatywą dla tradycyjnych naleśników, są naleśniki z mąki żytniej:

  • 200 g mąki żytniej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jaja,
  • szczypta soli,
  • kilka kropel oleju rzepakowego.

Mąkę żytnią przesiewamy a następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Powstałą masę smażymy na mocno rozgrzanej patelni, dodając kilka kropel oleju.

Voilá! Teraz pozostaje już tylko kwestia wyboru – czy na słodko, ze świeżymi owocami bądź pyszną domową konfiturą, czy wytrawnie… na przykład ze szpinakiem i serem feta z aromatycznym i przydatnym jesienną porą czosnkiem.