Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Mąka kukurydziana

Bez glutenu!

Powstaje ze zmielonych ziaren kukurydzy, jest bezglutenowa, dlatego ma szerokie zastosowanie w diecie osób chorych na celiakię i nietolerancję glutenu. Mąka kukurydziana ma różne stopnie miałkości (może być też „pełnoziarnista”).

Ta najdrobniejsza – skrobia kukurydziana, biała, o tępej strukturze jak mąka ziemniaczana – jest zagęszczaczem, ma też inną technologię produkcji. Uważaj – skrobię kukurydzianą najlepiej rozprowadzić najpierw w zimnej wodzie, a potem dodać do gorącej.

Z mąki kukurydzianej można zrobić tortille, dodaje się ją również do ciast i ciasteczek. Zagęszcza się zupy, dodaje do klusek typu kopytka i innych. Wypieka się też chlebki kukurydziane, szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych. Słynna włoska polenta powstaje z mączki/kaszki kukurydzianej. Podaje się ją na ciepło lub na zimno – wówczas można ją kroić. Jest bardzo prosta do zrobienia – wystarczy dodać odpowiednią jej ilość do wrzącej lekko osolonej wody, szybko wymieszać, doprawić np. masłem lub dobrą oliwą oraz tartym parmezanem i podawać – np. z pieczystym i zieloną sałatą. Gdy polenta się zetnie, można ją pokroić w grube plastry i odsmażyć na patelni grillowej lub zwykłej.

Mąkę kukurydzianą przechowuj w szczelnym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu.