Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Mąka kokosowa

Pachnąca kokosem…

Mąka z kokosa ma szerokie zastosowanie w kuchni, choć zazwyczaj ze względu na jej silne właściwości absorpcyjne (jest bardzo chłonna), często stosuje się mieszankę mąki kokosowej z mąkami innego rodzaju. To bardzo ważne, żeby nie stosować zamiennika 1:1 w przypadku przepisów na wypieki. Z mąki kokosowej możemy usmażyć naleśniki, upiec ciasta i ciasteczka, przyrządzić spód do pizzy, zastosować w tempurze i panierce, zagęścić zupę czy sos. Co ciekawe, mąka ta jest ostatnim produktem procesu tworzenia oleju kokosowego lub mleka kokosowego (dlatego można ją przyrządzić przy okazji domowej produkcji mleka z wiórków kokosowych).

Mąka kokosowa jest bezglutenowa, dlatego może być spożywana przez osoby chore na celiakię lub będące na diecie bezglutenowej. To bogate źródło białek i tłuszczów nasyconych. Jest sycąca, a to dzięki wysokiej zawartości błonnika.

A na koniec, choć wytrawna w smaku, pachnie kokosem. Czego chcieć więcej?