Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Majeranek

Spokrewniony z oregano…

Majeranek jest blisko spokrewniony z oregano. To doskonała przyprawa do potraw ciężkostrawnych – z dodatkiem fasoli, grochu, ziemniaków a także dań mięsnych: wieprzowiny czy baraniny. W kuchni niemieckiej majerankiem przyprawia się kiełbasy. Francuzi doprawiają nim mięsa, ryby i owoce morza a Włosi sosy pomidorowe i pizze. W Polsce natomiast jest niezbędnikiem w grochówce, barszczu czerwonym, bigosie czy flakach. Używając świeżego majeranku dodajemy go pod koniec gotowania, aby zachować jego wyjątkowy smak. Inaczej działamy z przyprawą suszoną, która ma intensywniejszy aromat i dlatego dodajemy ją wcześniej.

Z majeranku produkuje się również olejek. Jest on wykorzystywany w aromaterapii, jako dodatek do kąpieli czy inhalacji. A kilka kropel majerankowego olejku wtartego w skórę, skutecznie odstraszy od nas owady podczas ciepłych, letnich wieczorów.