Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Łopatka cielęca

Łopatka cielęca, to źródło:
• białka (19,9 g/100 g)
• fosforu (199 mg/100 g)
• potasu (395 mg/100 g)
• ryboflawiny (0,40 mg/100 g)
• niacyny (6,10 mg/100 g)

Łopatkę cielęcą warto wykorzystać do zmielenia lub przyrządzić ją w duszonej formie. Cielęcina to rodzaj czerwonego mięsa, które jest lekkostrawne i niemalże nie zawiera tkanki tłuszczowej.
Jest źródłem wartościowego białka (19,9 g/100 g), które jest budulcem organizmu, a także pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości. W mięsie tym znajdziemy również łatwo przyswajalne żelazo (2,9 mg/100 g), które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Łopatka cielęca to także źródło: potasu (395 mg/100 g), fosforu (199 mg/100 g), ryboflawiny (0,40 mg/100 g) i niacyny (6,10 mg/100 g). Potas, niacyna i ryboflawina pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Dodatkowo, niacyna i ryboflawina pomagają zachować zdrową skórę. Fosfor natomiast pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
Łopatkę cielęcą warto wykorzystać do zmielenia, aby przygotować z niej pulpeciki lub przyrządzić ją w duszonej formie bądź upiec roladę – idealną na kanapki.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:
Potas: 395 mg (19,75%)*
Fosfor: 240 mg (34,28%)*
Żelazo: 2,9 mg (20,71%)*
Ryboflawina: 0,40 mg (28,57%)*
Niacyna: 6,10 mg (38,12%)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005