Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Kukurydza

Kukurydza jest źródłem:
• witaminy C
• błonnika

Kukurydza to roślina uprawiana na świecie na ogromnych areałach. Obok pszenicy i ryżu stanowi jedną z najczęściej hodowanych roślin. Świeża kukurydza ma kolby okryte zielonymi liśćmi, a charakterystyczne „włosy” błyszczące i sprawiające wrażenie wilgotnych. Lepiej wybierać gładkie kolby, z żółtymi ziarnami ściśle przylegającymi do siebie. Nie należy kupować kolb z żółtymi liśćmi, gdyż te są już stare.
Warto docenić fenomen kukurydzy, zwłaszcza że jest źródłem witaminy C (12 mg/100 g) i błonnika pokarmowego (3,3 g/100 g).
Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Ponadto, zwiększa przyswajanie żelaza i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Kolejną zaletą kukurydzy i jej przetworów jest to, że nie zawierają glutenu, dzięki temu mogą być rekomendowane w diecie osób borykających się z celiakią.
Kukurydza jest dość kaloryczna, w 100 g produktu znajdziemy 116 kcal, dlatego też należy spożywać ją z umiarem.
Najlepiej smakuje podana w kolbach z odrobiną soli i masła. Stanowi również dobrą przystawkę oraz dodatek do mięs. Ziarna można dodawać do sałatek, zup czy zapiekanek.
Jeśli chcemy cieszyć się jej smakiem również zimą, nie jesteśmy skazani tylko na puszki. Kolby można mrozić, a ziarna marynować.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina C: 12 mg (15%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005