Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Koperek

Znajdziemy go w każdej kuchni…

Zanim rozgościła się u nas w domach bazylia, oregano, kolendra, tymianek i inne ogólnodostępne dziś świeże zioła, na stołach królował koperek i natka pietruszki. To popularne zioło znajdziemy prawie w każdej kuchni, bez względu na kontynent.

Wyobrażacie sobie ziemniaki bez koperku? Albo młodą kapustę bez koperku? Zupę koperkową, twarożek, masło czosnkowe, roladę rybną, dipy i tzatziki? Olejki eteryczne zawarte w tej niepozornej, krzaczastej roślince są niezastąpione. W smaku ma w sobie trochę z fenkułu, trochę z selera naciowego, trochę z anyżu, nie przeszkadza nam jego lekka goryczka.

Dodatek koperku do potraw wspomaga metabolizm i zapobiega wzdęciom, pomaga na… czkawkę.

Koperek znakomicie się przechowuje – można go zamrozić lub wysuszyć. W obu przypadkach najpierw dokładnie go myjemy i osuszamy, obieramy z łodyżek (te możemy wykorzystać do gotowania z ziemniakami – ziemniaki będą miały lepszy smak), a następnie siekamy. I w zależności od wybranej metody przechowywania, albo suszymy na pergaminie w ciepłym, przewiewnym pomieszczeniu i przekładamy do szczelnego pojemnika, albo od razu wkładamy do słoiczka, ugniatamy i wstawiamy do zamrażalnika. I pamiętajmy, że dodawanie ziół do potraw sprawia, że używamy mniej soli – na zdrowie!