Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Koncentrat pomidorowy

Koncentrat pomidorowy to źródło:
• witaminy C
• witaminy E
• tiaminy
• niacyny

Esencja tego, co w pomidorze najlepsze to koncentrat pomidorowy. Stanowi źródło likopenu, związku z grupy karotenoidów o działaniu przeciwutleniającym. Likopen zawarty w koncentracie wchłania się znacznie lepiej niż ten ze świeżych pomidorów. Aby tak było warto dodać do niego tłuszcz np. oliwę w oliwek. Ponadto koncentrat pomidorowy jest bogaty w potas (1072 mg/100 g), którego nie traci się w procesie przetwarzania pomidorów. Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Koncentrat zawiera również: witaminę E (2,30 mg/100 g), witaminę B6 (0,57 mg/100 g), witaminę C (38,1 mg/100 g) niacynę (4,07 mg/100 g) oraz tiaminę (0,196 mg /100 g). Witaminy C i E pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca. Natomiast niacyna pomaga zachować zdrową skórę, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Koncentrat znajduje szerokie zastosowanie w kuchni – wykorzystujemy go do sosów z makaronem, zup i gołąbków.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina E: 2,30 mg (19,1%)*
Witamina B6: 0,57 mg (40,7%)*
Witamina C: 38,1 mg (47,62%)*
Niacyna: 4,07 mg (25,43%)*
Tiamina: 0,196 mg (17,81%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005