Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Kolendra

Bezkonkurencyjna!

Kolendra nie lubi konkurencji, dlatego jeśli jej używamy, róbmy to – dosłownie! – pełnymi garściami. Nie listek tu, listek tam. Jeśli gotujesz z kolendrą, używaj jej szczodrze, razem z łodygami i – jeśli to możliwe – korzeniami. Wspaniale komponuje się w klasycznej meksykańskiej salsie z pomidorów, ostrej papryczki, cebuli, czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu oraz kolendry. Kolejny przysmak z tamtego regionu to guacamole, czyli salsa z awokado, cebuli, pomidorów, ostrej papryczki i – oczywiście – kolendry. Dodaj ją do meksykańskich tacos i tortilli.

To zioło jest bardzo popularne też po drugiej stronie globu – w kuchni tajskiej dodawana jest zazwyczaj na koniec gotowania tak, aby zachowała kolor i świeży smak. To np. niezbędny składnik zupy Tom Yum, charakteryzującej się kwaśnym i bardzo pikantnym smakiem, której podstawą jest pasta na bazie grillowanych ostrych papryczek, czosnku i szalotek – jej smak można złagodzić mlekiem kokosowym. Super dodatek do najróżniejszych curry – zielonego, czerwonego, mięsnego, wegetariańskiego, rybnego… Można zaryzykować stwierdzenie, że gdzieniegdzie kolendra jest jak nasza swojska natka pietruszki – znajdziemy ją wszędzie!