Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Kminek

Aromatyczna przyprawa…

Kminek jest jedną z najbardziej aromatycznych przypraw na świecie o lekko palącym, korzennym smaku. Stosuje się go podczas przyrządzania tłustych potrawy z wieprzowiny, gęsiny czy kaczki. Doskonale sprawdza się również w gęstych, pożywnych zupach: kapuśniaku, grzybowej lub grochowej. Uwaga! Nasiona kminku dodajemy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku przyprawa nabierze gorzkiego smaku. Kminek stosowany jest także jako dodatek do pieczywa – szczególnie żytniego.

Jest cenioną przyprawą w kuchni niemieckiej czy skandynawskiej. Ma zastosowanie przy wyrobie kiełbas oraz pieczeni a nawet dodawany jest do deserów – np. podpiekanych jabłek. Przy produkcji słynnych holenderskich serów typu gouda stosowane jest całe ziarno kminku – obok czosnku czy innych ziół. Indyjska garam masala – niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca, mieszanka zmielonych przypraw, uprzednio podprażonych, również zawiera w składzie kminek.

Przyprawa ta ma dość powszechne zastosowanie w produkcji alkoholi. Kminkiem aromatyzowane są likiery, nalewki czy wódki takie jak kminkówka, duńska wódka Akvavit czy niektóre rodzaje dżinu.