Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Kiwi

Czy wiesz, że:
• doskonale uzupełnia smak wołowiny i cielęciny
• stanowi źródło witaminy C

Kiwi to orzeźwiający, oliwkowo-zielony, owoc o bogatych walorach smakowych, pokryty cienką, włochatą skórką. W środku znajduje się zielony miąższ, biały rdzeń i drobne czarne nasionka. Dojrzałe kiwi jest słodkie i soczyste, owoce mniej dojrzałe są kwaskowate.

Kiwi jest źródłem witaminy C (59 mg/100 g), która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, dziąseł, skóry i zębów. Witamina C przyczynia się również do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także zwiększa przyswajanie żelaza.

Warto wiedzieć, że w kiwi znajdują się szczawiany, dlatego też nie jest polecane osobom z dną moczanową i ze skłonnością do wytwarzania kamieni nerkowych. Ponadto, kiwi może uczulać.

Kiwi może być składnikiem sałatek owocowych i dodatkiem do deserów. A dzięki kwaśnemu smakowi, nadaje się również do marynowania mięs. Znakomicie uzupełnia smak wołowiny i cielęciny.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina C: 59 mg (73,75%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005