Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Kiszona kapusta

Bogactwo witamin i minerałów!

Smaczna, a także niskokaloryczna (12-16 kcal na 100 g!) i bogata w składniki, które wspomagają nasz organizm – taka jest kapusta kiszona. Zawiera nieoceniony błonnik na trawienie, odpowiedzialny też za uczucie sytości, jest bogata witaminy B , C, K, A i E, bakterie probiotyczne zbawienne dla naszej flory fizjologicznej i mnóstwo pierwiastków, np. żelazo, mangan, potas i cynk. Przepis na nią jest bardzo prosty: kapusta, sól i czas potrzebny na fermentację, czyli ukiszenie właśnie. Można dodać do niej startą marchewkę i przyprawy. Jest świetnym dodatkiem – jako smaczna surówka do obiadu lub ugotowana, z dodatkiem np. kminku i boczku, do schabowego. Jest też pełnoprawnym daniem solo – w postaci wigilijnej kapusty lub bigosu. Znajdziemy ją w zupach – kapuśniaku i kwaśnicy, a także w farszu do pierogów lub uszek. Przed gotowaniem warto spróbować kiszoną kapustę – jeśli jest za słona, można ją przepłukać w zimnej bieżącej wodzie, niektórzy lubią dosłodzić smak kapusty dodatkiem startej marchewki lub – wprost – cukru.

Kapustę wigilijną i bigos zacznijmy gotować kilka dni przed świętami. Kapusta kiszona lubi długie gotowanie, schładzanie i ponowne podgrzewanie – im więcej razy powtórzymy te czynności, tym bigos będzie smaczniejszy. W sezonie świąteczno-karnawałowym sok z kapusty kiszonej pomoże na post-imprezowy ból głowy.