Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Kiełki słonecznika

Bomba witaminowa…

Kiełki zawierają więcej składników odżywczych niż ich „dorosły” odpowiednik, są też znaczne lepiej przyswajalne niż ziarna, z których wyrastają. A te ze słonecznika dodatkowo mają lekko orzechowy posmak, co sprawia, że świetnie pogłębiają smak sałat. Mówi się, że to prawdziwa bomba… witaminowa, i to taka, którą każdy z nas może uprawiać na kuchennym parapecie!

Kiełki słonecznika najlepiej rosną w temperaturze 20-22 stopni Celsjusza (niższa temperatura może wyhamować rozwój, wyższa – może powodować gnicie nasion). Zdecydowanie wolą półcień od pełnego słońca, dużo tlenu i odpowiednie nawodnienie lub częste płukanie.

Sposobów na domową uprawę kiełków jest wiele: uprawia się je w woreczku, na sitku, na ligninie albo też na specjalnej kiełkownicy.

Kiełki słonecznika to nie tylko koncentracja tego, co najlepsze w tej roślinie, ale także doskonały sposób na ozdobę wielu dań – nie tylko sałatek, ale także kanapek, zimnych przekąsek czy dań warzywnych.