Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Kefir

Warto wiedzieć, że kefir:
• jest naturalnym probiotykiem
• charakteryzuje się niską zawartością laktozy
• stanowi źródło białka

Kefir to produkt należący do mlecznych napojów fermentowanych o charakterystycznym lekko kwaskowatym smaku. Produkowany jest z użyciem tzw. ziaren kefirowych w skład których wchodzi wiele gatunków bakterii kwasu mlekowego i octowego oraz drożdże. Ziarna kefirowe wyglądem i strukturą przypominają różyczki kalafiora. Kefir jest produktem niskokalorycznym, a przy tym wzbogaca naszą dietę w wapń i fosfor. Stanowi także dobre źródło białka, które pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości. Kefir jest naturalnym probiotykiem, warto wspomagać się nim podczas leczenia antybiotykami. Spożywanie kefiru usprawnia przemianę materii, a także pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Ze względu na niską zawartość laktozy może być polecany w diecie dla osób z jej nietolerancją, jest też szybciej i łatwiej trawiony niż np. słodkie mleko. Kefir może stanowić element codziennych dań, jako poranna przekąska z płatkami śniadaniowymi, baza do koktajlu, chłodników lub orzeźwiającego napoju z ogórkiem w letnie, upalne dni.

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005″