Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Kasza jęczmienna perłowa

Kasza jeczmienna perłowa, to źródło:
• fosforu
• niacyny
• tiaminy

Walory zdrowotne kasz są znane od lat. Należą do najbardziej odżywczych produktów, bogatych w węglowodany złożone, dzięki którym uczucie sytości trwa dłużej. Kaszę jęczmienną warto włączyć do codziennej diety z uwagi na bogactwo minerałów i witamin.
Kasza jęczmienna stanowi doskonałe źródło fosforu (206 mg/100 g), który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a ponadto przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Odnajdziemy w niej także tiaminę (0,186 mg/100 g), niacynę (3,00 mg/100 g) i witaminę B6 (0,24 mg/100 g). Niacyna pomaga zachować zdrową skórę, a witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej. Tiamina z kolei pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Kasza jęczmienna charakteryzuje się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Kasza jęczmienna jest doskonałym zastępstwem dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. Idealnie pasuje do gulaszu, zup, gołąbków, zapiekanek czy sałatek.

Fosfor: 206 mg (29,43%)*
Niacyna: 3,00 mg (18,75%)*
Żelazo: 2,8 mg (20,00%)*
Tiamina: 0,186 mg (16,91%)*
Witamina B6: 0,24 mg (17,14%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005