Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Kasza jaglana

W kaszy jaglanej znajdziemy:
• Fosfor (240 mg/100 g)
• Magnez (100 mg/100 g)
• Żelazo (4,8 mg/100 g)
• Tiaminę (0,73 mg/100 g)
• Ryboflawinę (0,38 mg/100 g)

Zbawienne działanie prosa odnajdziemy w kaszy jaglanej. Świetnie działa jako produkt o charakterze zasadotwórczym i tym samym pomaga walczyć z zakwaszeniem organizmu, które jest coraz częstszym problemem.
W kaszy jaglanej znajdziemy: fosfor (240 mg/100 g), magnez (100 mg/100 g), żelazo (4,8 mg/100 g), tiaminę (0,73 mg/100 g) i ryboflawinę (0,38 mg/100 g). Fosfor i magnez to duet, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Magnez pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Żelazo pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie oraz w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Tiamina z kolei pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca, a ryboflawina w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Jaglanka jest polecana osobom zmagającym się z celiakią, ponieważ nie zawiera glutenu. Należy pamiętać, że może mieć gorzkawy posmak, dlatego przed gotowaniem trzeba ją dokładnie opłukać zimną wodą, a potem przelać gorącą. Można też ją namoczyć na noc w wodzie z sokiem z cytryny.
Bardzo dobrze smakuje w wersji słodkiej. Można zjeść ją jako rozgrzewające śniadanie w połączeniu ze świeżymi owocami lub orzechami, miodem i przyprawami korzennymi. W wersji wytrawnej, w połączeniu z bukietem warzyw stanowi pyszny pomysł na sycący obiad.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:
Fosfor: 240 mg (34,28%)*
Magnez: 100 mg (26,66%)*
Żelazo: 4,8 mg (34,28%)*
Tiamina: 0,73 mg (66,36)*
Ryboflawina: 0,38 mg (27,14)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

 

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005