Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Kasza gryczana

Kasza gryczana, to źródło:
• żelaza
• potasu
• fosforu

Kasza gryczana to produkt kojarzony z dużą zawartością magnezu (218 mg/100 g), który pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Ponadto, magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Należy jednak podkreślić, że nie tylko ten pierwiastek czyni kaszę gryczaną produktem o wyjątkowej wartości odżywczej. Jest ona również doskonałym źródłem fosforu (459 mg/100 g), żelaza (2,8 mg/100 g) czy potasu (443 mg/100 g). Znajdziemy w niej także witaminę B6 (0,67 mg/100 g) oraz tiaminę (0,541 mg/100 g). Żelazo pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie oraz w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. A witamina B6 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego. Warto również wspomnieć, że ten rodzaj kaszy jest również źródłem białka stanowiącego podstawowy budulec organizmu oraz błonnika pokarmowego. Na uwagę zasługuje również fakt, że białko pochodzące z kaszy gryczanej jest lepiej przyswajalne niż to ze zbóż. Jej orzechowy smak i aromat sprawia, że dobrze komponuje się z warzywami, mięsem i serem. Nadaje się też do farszy, zapiekanek i wyrobów wędliniarskich.

Potas: 443 mg (22,15%)*
Fosfor: 459 mg (65,57%)*
Witamina B6: 0,67 mg (47,86%)*
Żelazo: 2,8 mg (20,00%)*
Tiamina: 0,541 mg (49,18%)*
Magnez: 2,18 mg (58,13%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005