Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Kalarepa

W kalarepie znajdziesz:
• witaminę C (64,7 mg/100 g)
• potas (304 mg/100 g)

Kalarepa to z pewnością niedocenione warzywo. Jadalna jest zarówno kulista łodyga, jak i liście na długich ogonkach. Młode kalarepy są słodkawe, delikatne w smaku i chrupiące. Najlepiej spożywać je na surowo, gdyż wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych. Starsze, twardsze okazy można zapiekać, gotować czy też dusić. Kalarepa świetnie sprawdzi się jako składnik zup, sałatek lub zapiekanek. Młode liście kalarepy można pokroić jak natkę pietruszki i dodać do sałatki. Poza wszechstronnym zastosowaniem w kuchni warto wspomnieć, że w tym warzywie znajdziemy: potas, wapń, fosfor, magnez oraz m.in. witaminę C. Potas (304 mg/100 g) pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni, a także w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Witamina C (64,7 mg/100 g) z kolei pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, zębów, skóry i naczyń krwionośnych. Witamina C przyczynia się również do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:
Witamina C: 64,7 mg (81%)*
Potas: 304 mg (15,2%)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

 

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005