Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Kalafior

Biały, fioletowy, pomarańczowy lub zielony…

Jeśli ma jasną barwą, nie ma na nim plam ani przebarwień a jego liście są zielone i sprężyste, mamy pewność, że jest świeży. Choć „biały” kalafior nadal jest najpopularniejszy w Polsce, to możemy spotkać też odmiany fioletowe, pomarańczowe czy zielone. Niezależnie od koloru, kalafior ma ogromny potencjał w kuchni. Można go jeść na surowo – jako przekąską z dipami czy w sałatkach, ale też gotować, dusić, smażyć czy piec. Polski letni przysmak, to ugotowany kalafior polany maślaną zasmażką z bułki tartej. To doskonały dodatek do mięs czy ryb. Uwaga! Kalafiora gotujemy bez pokrywki. Przykrycie kalafiora sprawia, że w garnku następuje nagromadzenie związków siarki zawartych w warzywie, co pogarsza smak potrawy. A jeśli mamy ochotę na coś lżejszego i nowoczesnego, doskonałym rozwiązaniem jest puree z kalafiora. Wystarczy ugotować różyczki w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i przestudzeniu dodać czosnek podsmażony na oliwie oraz masło, najlepiej klarowane. Całość zblendować i dodać gałkę muszkatołową. Voila! Mamy lekką i pożywną alternatywę dla ziemniaków.