Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Kakao ciemne

Kakao:
• ciemnobrązowy proszek pozyskiwany z nasion kakaowca
• ma przyjemny, gorzki smak
• doskonały składnik ciast i deserów

Kakao to ciemnobrązowy proszek pozyskiwany z nasion owoców kakaowca. Są one czyszczone, sortowane, poddawane fermentacji, prażeniu, łuszczeniu, rozdrobnieniu i odtłuszczeniu. Następnie mieli się je na proszek – kakao. Tłuszcz kakaowy, który powstaje w czasie tego procesu to masło kakaowe – główny składnik, lubianej chyba przez każdego, czekolady. Kakao ma przyjemny, gorzki smak oraz charakterystyczny zapach. Doskonale nadaje się do wypieku ciast, deserów i przygotowania napojów.
Kakao do picia powstaje po wymieszaniu proszku z ciepłym mlekiem lub wodą. Jeśli chcemy uzyskać napój przypominający południowoamerykańską czekoladę, to powinniśmy dodać do niego odpowiednie przyprawy – wanilię, kardamon lub cynamon. Do słodzenia warto wybrać zdrowe zamienniki cukru, czyli miód, ksylitol, syrop klonowy czy syrop z agawy.