Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny stanowi źródło:
• wapnia
• fosforu
• białka

Jogurt naturalny jest doceniany przez zwolenników lekkiej i zdrowej kuchni. Jego kremowa konsystencja sprawdza się w licznych daniach: koktajlach, sosach sałatkowych czy deserach.
Warto wiedzieć, że jogurt naturalny stanowi cenne źródło: białka (4,3 g/100 g), fosforu (122 mg/100 g), wapnia (170 mg/ 100g), witaminy B2 (0,216 mg/100 g) oraz witaminy B12 (0,5 µg/100 g). Białko i fosfor, to duet, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Fosfor, dodatkowo, pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów. Wapń natomiast przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Witamina B2 z kolei pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza. Ponadto, witamina B2 pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia. W jogurcie naturalnym znajdziemy również witaminę B12, która pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Z uwagi na wspomniane właściwości witamin i minerałów zawartych w jogurcie naturalnym, warto włączyć ten produkt do naszego codziennego menu.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina B2: 0,216 mg (15,42%)*
Witamina B12: 0,5 µg (20,0%)*
Wapń: 170 mg (21,25%)*
Fosfor: 122 mg (17,42%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005