Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Jarmuż

Różnorodne zastosowanie…

Jesień to sezon na jarmuż. Warzywo trimfalnie wróciło po latach zapomnienia na nasze stoły i do… naszych szklanek. Tzw. zielone koktajle, czyli zmiksowane np. liście jarmużu z jabłkiem, pomarańczą i bananem, lub z ananasem, imbirem i mlekiem roślinnym (migdałowym, kokosowym, ryżowym, sojowym) to prawdziwe bomby zdrowia!

Jarmuż to skarbnica witamin i składników mineralnych. W jego składzie znajdziemy witaminy C, A i K oraz składniki mineralne. Wapń (budulec kości) i potas (m.in. reguluje ciśnienie krwi) razem wpływają na sprawność mięśni oraz układu nerwowego, właściwy sen, a także ogólne samopoczucie.

Pamiętajmy, że obróbka termiczna warzyw zmniejsza ich wartości odżywcze. Aby jarmuż w pełni zachował swoje właściwości nie należy trzymać go na parze dłużej niż przez 3-4 minuty. Z jarmużu możemy też przygotować lżejszą alternatywę dla czipsów ziemniaczanych. Wystarczy umyte i osuszone (to bardzo ważne) liście jarmużu porwać na kawałki wielkości kęsa, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić ok. 1 łyżką oleju, oprószyć niewielką ilością soli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec, aż brzegi listków się zrumienią, ok 10-15 minut. Można użyć piekarnika z termoobiegiem, ale wówczas temperaturę trzeba obniżyć do 160°C. Jarmużowe czipsy można doprawić przed pieczeniem ulubioną przyprawą, np. pieprzem cayenne, słodką papryką, granulowanym czosnkiem czy mieszanką przypraw. Smacznego!