Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Jajka

Wiele możliwości…

Jajka… na miękko, na twardo, jajecznica, w koszulkach. Robi się z nich omlety, kotlety czy farsze. Dodaje się je do ciast, naleśników, zapiekanek, past oraz sałatek. Żółtko to podstawa majonezu a ubita z białek piana spulchnia ciasta. Mówiąc w skrócie – jajka to niezbędnik w kuchni. A jak ocenić ich świeżość? Po pierwsze obserwujemy białko – im bardziej mętne, tym jajko jest świeższe. Jeśli zaś robimy test w skorupce, wystarczy zanurzyć jajko w wodzie – gdy tonie, mamy gwarancję świeżości a jeśli unosi się na powierzchni, może to oznaczać, że straciło termin ważności.

Intensywny kolor żółtka niekoniecznie świadczy o jego walorach smakowych a jedynie wskazuje na typ kurzej karmy. Intensywnie żółty kolor nierzadko jest skutkiem dodawania do karmy karotenu. Uwaga! Jajka trzymane w lodówce chłoną różne zapachy, ponieważ ich skorupki zawierają do 17 tys. porów. Rozwiązaniem jest przechowywanie jaj w szczelnych wytłoczkach. A jak przedłużyć ich świeżość? Wystarczy przechowywać je w foremkach czubkiem zwróconym ku dołowi, dzięki temu powietrze gromadzące się pod szerszym końcem jajka, nie przeniknie do białka i żółtka.