Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Jagody mrożone

Mrożone jagody to źródło:
• witaminy E
• witaminy C

Mrożone owoce to w pełni naturalne produkty, po które chętnie sięgamy zwłaszcza w okresie zimowym, gdy świeże owoce nie są już tak dostępne jak latem. Mrożone jagody stanowią źródło witamin: E (1,88 mg/100 g) i C (13,2 mg/100 g) – duetu, który pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo, witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Zwiększa również przyswajanie żelaza.

Jagody to wyśmienite nadzienie do pierogów i naleśników czy dodatek do gofrów, racuszków i ciast. Można z nich przyrządzić sok, smoothie, koktajl, przerobić na dżemy oraz ozdabiać desery. Surowe owoce można zastąpić mrożonkami, dzięki czemu potrawy z jagodami mogą pojawiać się na naszych stołach również poza sezonem.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina C: 13,2 mg (16,5%)*
Witamina E: 1,88 mg (15,67%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005