Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Jagody goji

Jagody goji:
• w smaku przypominają żurawinę,
• są źródłem białka (ok. 13 g/100 g produktu)
• doskonały dodatek do ciast, muesli, koktajli

Krzew Lycium Barbarum (kolcowój pospolity), z którego pochodzą jagody goji, rośnie w Chinach. Krzewy osiągają wysokość od 1 do 3 metrów, posiadają łukowato opadające gałązki, które są pokryte kolcami. Owoce krzewu mają średnicę około 2 cm. Kolcowój pospolity należy do rodziny psiankowatych, czyli tej samej co papryka, pomidory, ziemniaki i bakłażany.
Jagody goji w smaku przypominają żurawinę, są od niej jednak mniej słodkie i bardziej cierpkie. Mają w sobie nutę smaku pomidorowego i ziołowego. Jagody goji można spożywać tak jak inne suszone owoce, czyli na surowo. Należy jednak pamiętać, że są dość kaloryczne, więc powinniśmy spożywać je z umiarem. Warto wiedzieć, że jagody goji stanowią dobre źródło białka (ok.13 g/100 g produktu), które pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości.
W kuchni chińskiej suszone jagody goji przed spożyciem są gotowane, a następnie dodaje się je do ryżu, zup, kurczaka i wieprzowiny lub miesza z warzywami. Z suszonych owoców można również przyrządzić herbatę ziołową lub wykorzystać je do soków i nalewek. Są doskonałym dodatkiem do ciastek, batoników zbożowych czy musli.
Jagody goji, nazywane czerwonymi diamentami, podbiły nasze serca i podniebienia.