Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Imbir

Imbir:
• jest najsilniej rozgrzewającą przyprawą
• doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi

Wraz z nadejściem chłodów, warto zaopatrzyć się w jedną z najsilniej rozgrzewających przypraw – imbir. Nasycony słodką, drzewną nutą aromat imbiru pochodzi od wchodzącego w skład olejku eterycznego zingiberolu. Z kolei lekko palący i gorzkawy smak jest zasługą substancji żywicowych. Imbir stosuje się w kuchni na masową skalę. Surowy imbir należy obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. Nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Doskonale za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem. Najlepszy smak ma świeży imbir. Można go poszatkować, zemleć, pokroić na plastry lub zetrzeć na tarce. Trzeba przy tym pamiętać, aby szatkować w kierunku, w jakim ułożone są włókna. Warto wiedzieć, że świeży imbir nie powinien mieć plam, a jego barwa powinna oscylować między kremową a jasnobrązową.