Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Gruszka

Idealna w wersji na słodko, jak i wytrawnej…

Gruszki goszczą na naszych stołach każdej jesieni. I nic dziwnego – są łatwe w uprawie, a przede wszystkim smaczne i bogate odżywczo. Dostarczają nam błonnika, przeciwutleniaczy, a także miedzi i boru. Warto pamiętać, że dużo wartościowych składników i minerałów znajduje się w skórce owocu, która jest jej warstwą ochronną.

Jemy je w każdej postaci. Na surowo w sałatkach – i wytrawnych, zielonych, i owocowych. Szczególnie dobrze ten owoc komponuje się z cykorią, wyrazistym serem (np. kozim lub niebieskim pleśniowym) i orzechami. Gruszka ugotowana w wodzie z dodatkiem cukru i kilku goździków lub laski cynamonu zmieni się w pyszny kompot, zaś w czerwonym winie z przyprawami – w wytworny deser. Uprażoną wykorzystamy w ciastach i jako dodatek do deserów lub mięs. Gruszka z pieca może być dodatkiem do pieczystego lub – ponownie – z dodatkiem sera, miodu, żurawiny i przypraw – wykwintną przystawką. I nie zapominajmy, że suszona lub podwędzana gruszka wzbogaci smak kompotu z suszu. A i gruszka w occie jest niczego sobie.