Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Groszek zielony mrożony

Zielony groszek mrożony stanowi źródło:
• witaminy C
• fosforu
• potasu

Ziarna zielonego groszku są soczyste, delikatne i słodkie, przez co przypadną do gustu wszystkim osobom lubiącym kulinarne urozmaicenia. Zielony groszek warto włączyć do naszego menu nie tylko ze względu na pyszny smak, ale również z uwagi na zawartość minerałów – potasu (305 mg/100 g), fosforu (105 mg/100 g) i tiaminy (0,294 mg/100 g), oraz witaminy C (23,0 mg/100 g).
Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Tiamina natomiast, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca, a w duecie z potasem pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Dodatkowo, potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Witamina C, z kolei, zwiększa przyswajanie żelaza i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Warto wiedzieć, że w groszku znajdziemy również kwas foliowy polecany kobietom w ciąży.
Zielony groszek to idealny składnik zup, zapiekanek ryżowych lub makaronowych, warzywnych kotlecików oraz sałatek.

Potas: 305 mg (15,25%)*
Fosfor: 105 mg (15%)*
Witamina C: 23 mg (28,75%)*
Tiamina: 0,294 mg (26,73%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005