Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Groch

Kuzyn fasoli i soczewicy…

Kuzyn fasoli, soczewicy, soi, bobu, ale też… orzeszków ziemnych. Co ciekawe, zjadamy i niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego (groszek mrożony, konserwowy), i dojrzałe (groch żółty, ususzony). Osobnym gatunkiem jest groszek cukrowy, który jemy na surowo, dusimy lub pieczemy. Ugotowany groch warto, ze względu na zwarty, mączysty miąższ, dodać np. do sałatek lub przygotować pastę do kanapek, krakersów czy surowych warzyw – miksując ugotowany na miękko groch z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny, solą, pieprzem (lub ostrą papryczką), oliwą i kuminem. Alternatywnie, choć nie dietetycznie, pastę można przygotować z ugotowanego grochu, przesmażonej cebulki i majeranku z dodatkiem soli i pieprzu i podać z chrupkim boczkiem. Jeśli pasty są zbyt zwarte, podobnie jak w przypadku hummusu, do pasty można dodać niewielką ilość wody z gotowania grochu.

A jeśli nie tradycyjna grochówka i pasty, to co? Groch sprawdzi się w sycących, rozgrzewających i aromatycznych daniach jednogarnkowych, podobnie jak fasola, soczewica czy ciecierzyca. Właśnie te rośliny strączkowe są podstawą hinduskich dań zwanych dhal (dal). Podstawowy przepis to ugotowany groch (lub inne warzywo strączkowe) – powinien mieć konsystencję gulaszu – z dodatkiem przesmażonej cebuli, czosnku, ostrej papryczki, pomidorów i przypraw: kurkumy, mielonego kuminu, startego świeżego imbiru, soli. Podawane ze świeżą kolendrą, ryżem i warzywami – lub solo. Smacznego!