Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Gałka muszkatołowa

Ciepła, korzenna przyprawa!

Ta aromatyczna przyprawa to nasiona muszkatołowca korzennego, do Polski trafiła już w średniowieczu. Przyprawiamy nią pasztety, bigos, znajdziemy ją też w piernikach. Ale uwaga – o ile niewielka jej ilość wzbogaci danie, to nadmiar zdominuje i zepsuje smak. Pamiętajmy więc, że podczas pieczenia gdy odparowuje woda, kondensuje się smak – warto więc wstawiać do pieca pasztet lekko niedoprawiony, niż smakujący w punkt.

A skoro używamy jej niewielką ilość, warto kupić cały owoc, a nie wersję już sproszkowaną. Owoc bowiem możemy przechowywać przez lata, ścierając na proszek na tarce bezpośrednio przed użyciem. Sproszkowana mielona gałka ma krótszy termin przydatności – wietrzeje.

Gałka w smaku jest ciepła, słodka, korzenna, dlatego bardzo dobrze komponuje się z innymi „ciepłymi” przyprawami, jak cynamon, kolendra, kardamon czy goździki. Odrobinę tej przyprawy można dodać do grzanego piwa czy wina, do domowych jogurtów z Muesli. Domowa orzechowo-korzenna granola na miodzie z dodatkiem cynamonu i gałki jest palce-lizać. Wystarczy wymieszać płatki owsiane, otręby z grubo posiekanymi ulubionymi orzechami i dodać tyle miodu wymieszanego z cynamonem i gałką, żeby masa była gęsta, ale nie płynna. Następnie cienką warstwę masy rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 160°C na ok. 20 minut. W połowie pieczenia trzeba delikatnie przemieszać granolę i kontrolować, czy się za szybko nie zrumieni. Po upieczeniu ostudzić na blaszce. Do zrumienionej granoli można dodać suszone owoce, posiekaną czekoladę, wiórki kokosowe lub inny ulubiony dodatek.