Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Fasolka szparagowa zielona mrożona

Czy wiesz, że fasolka szparagowa:
• zawiera kwas foliowy
• jest źródłem witaminy C

Fasolka szparagowa jest szczególnie doceniana latem, kiedy możemy zrywać ją sami. Warto jednak sięgać po nią także zimą, ponieważ zawiera zestaw minerałów i witamin, który jest niezbędny dla zachowania dobrej kondycji organizmu. Fasolka mrożona stanowi źródło witaminy C (15,0 mg/100 g), która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, dziąseł, skóry i zębów. Ponadto, witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, a także zwiększa przyswajanie żelaza. W fasolce szparagowej znajdziemy również niewielkie ilości wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Kwas foliowy obecny w tym warzywie ceniony jest zwłaszcza przez kobiety w ciąży. Fasolka szparagowa jest bezpieczna dla diabetyków. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi. Może też być dobrym składnikiem jadłospisu wegetarian, gdyż białko szparagówki ma skład zbliżony do tego drobiowego czy wołowego.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina C:15,0 mg (18,75%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005