Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Dynia

Czy wiesz, że dynia:
• nie jest warzywem
• możesz jeść ją na słono i na słodko

Dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem jagodowym. Stanowi wspaniały przysmak, a przy tym jest bardzo uniwersalna – można z niej komponować dania zarówno na słodko, jak i na słono, łagodne lub pikantne. Warto wykorzystywać w naszym menu nie tylko miąższ, ale i pestki.
Przy zakupie dyni należy zwrócić uwagę na to, aby miała ładny, intensywny, pomarańczowy kolor. Najlepiej przechowywać ją w całości, w przewiewnym, suchym i chłodnym miejscu. A jeśli nie mamy takiej możliwości, wtedy dobrym sposobem będzie pokrojenie dyni w kostkę i zamrożenie. W okresie jesiennym warto włączyć dynię do codziennego menu – idealnie komponuje się z innymi warzywami bądź owocami, a także z kaszami, ryżem lub makaronem. Dynię możemy przyprawiać czosnkiem, świeżymi bądź suszonymi ziołami, imbirem, cynamonem, goździkami.
Dynia sprawdzi się jako dodatek do sałatek warzywnych i owocowych. Możemy z niej także przygotować dżemy, konfitury lub rozgrzewającą zupę krem.