Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Daktyle

Rajski owoc!

Nazywane „rajskimi owocami” i „smakiem słońca” trafiają na nasze stoły m.in. z krajów Bliskiego Wschodu, północnej Afryki i Kalifornii. I choć odmian daktyli jest kilkaset, w sprzedaży jest kilkanaście, różniących się kształtem, kolorem, smakiem, teksturą. Za najszlachetniejszą i najsmaczniejszą uważa się odmianę medjool – owoce są dość duże, a miąższ delikatny, kremowy, aksamitny. Daktyle są supersłodkie – składają się w ok. 80% z cukrów, pozostałe składniki to błonnik, tłuszcze i składniki mineralne, jak potas, miedź, żelazo, siarka, magnez. I właśnie ze względu na wysoką zawartość cukrów są wysokoenergetyczne.

Daktyle mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Sprawdzą się jako przekąska – kilka sztuk przed treningiem doda energii, a popołudniowej herbacie – słodkości. Można je jeść na śniadanie – np. jako dodatek do owsianki, na obiad – np. duszone z indykiem i innymi suszonymi owocami, na kolację – np. w zielonej sałacie z pomidorkami cherry, z dodatkiem sera pleśniowego i  orzechów włoskich. Daktyle to też znakomity składnik tzw. finger food. Sprawdźcie, jak smakują pieczone daktyle w boczku czy daktyle faszerowane białym kremowym serkiem z dodatkiem orzechów. I oczywiście znajdziecie je w słodkościach: deserach, ciastach, ciasteczkach i batonikach.

W przeciwieństwie do innych suszonych owoców, jak rodzynki czy żurawina, w suszonych daktylach wciąż jest sporo wody, dlatego najlepiej jest je przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.