Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Czosnek

O tym, jak stosować czosnek podczas gotowania wie chyba każdy, kto ma styczność z kuchnią.
Ale, że czosnek można kisić, a nawet zajadać ten wyciągnięty ze słoika kiszonych ogórków, słyszało chyba niewielu…

 

Jak i dlaczego warto kisić czosnek?

Przede wszystkim dla smaku. Kiszony czosnek ma delikatny, łagodny aromat, dlatego nadaje się dosłownie do wszystkiego. Pokrojony w małe plasterki będzie smakował na kanapkach, sałatkach, przystawkach i warzywach – szczególnie z pomidorami. Ponadto, proces kiszenia pozwala na zachowanie wszystkich właściwości czosnku, za które jest tak bardzo ceniony, nie tylko w okresie zimowych przeziębień.

Jak go ukisić? Wystarczy kilka główek czosnku, chrzan, woda i przyprawy: sól, ziele angielskie, liście laurowe; czysty słoik i 2 – 3 tygodnie w ciemnym miejscu, żeby cieszyć się tym niecodziennym przetworem. Naprawdę warto spróbować!