Cytryna
Cytryna:
• źródło witaminy C
• to produkt zasadotwórczy
Latem pijemy wodę z cytryną, a zimą dodajemy sok cytrynowy do herbaty. Co sprawia, że ten żółty owoc jest tak lubiany przez Polaków? To przede wszystkim skarbnica witaminy C (50 mg/100 g), która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego, zwiększa przyswajanie żelaza, a także pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Cytryna, wbrew temu co sugeruje mocno cierpki smak, wykazuje działanie zasadotwórcze, dlatego poleca się ją osobom z objawami zakwaszenia organizmu. A zatem jeśli czujesz że masz mało energii, skarżysz się na kłopoty z pamięcią i koncentracją, na zmęczenie, a także stan Twojej cery – koniecznie włącz cytrynę do swojej diety.
Szklanka wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny jest polecana każdemu, kto chce zdrowo rozpocząć dzień. Owoce świetnie sprawdzą się również jako marynata do kurczaka czy podstawowy składnik zupy cytrynowej.
Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:
Witamina C: 50 mg (62,50%)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)
Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005