Curry
Dwie twarze curry…
Czytaj więcejCurry ma dwa podstawowe znaczenia. Pod pierwszym kryje się szeroka grupa indyjskich potraw, które mogą zawierać różnorodne składniki, np. mięso, warzywa czy ryby zanurzone w aromatycznym sosie. Często podaje się je z ryżem i kleksem gęstego jogurtu. Drugie znaczenie odnosi się natomiast do znanej mieszanki przypraw. Nie powstaje ona według jednego przepisu, wiele zależy bowiem od regionu świata i pomysłu kucharza, jednak zazwyczaj w jej skład wchodzą: kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili, cynamon, goździki i czosnek. Taka kompozycja każdemu daniu nadaje wyraźnego aromatu, charakterystycznego posmaku i wyjątkowego, żółto-złotego koloru. Odrobina curry dosypana do tradycyjnego bulionu sprawi, że nabierze on ciekawej, orientalnej nuty. Jeżeli planujesz przyrządzić na obiad naleśniki z warzywnym lub mięsnym farszem, curry świetnie sprawdzi się również jako jeden ze składników wzbogacających smak i kolor ciasta.