Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Curry

Dwie twarze curry…

Curry ma dwa podstawowe znaczenia. Pod pierwszym kryje się szeroka grupa indyjskich potraw, które mogą zawierać różnorodne składniki, np. mięso, warzywa czy ryby zanurzone w aromatycznym sosie. Często podaje się je z ryżem i kleksem gęstego jogurtu. Drugie znaczenie odnosi się natomiast do znanej mieszanki przypraw. Nie powstaje ona według jednego przepisu, wiele zależy bowiem od regionu świata i pomysłu kucharza, jednak zazwyczaj w jej skład wchodzą: kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili, cynamon, goździki i czosnek. Taka kompozycja każdemu daniu nadaje wyraźnego aromatu, charakterystycznego posmaku i wyjątkowego, żółto-złotego koloru. Odrobina curry dosypana do tradycyjnego bulionu sprawi, że nabierze on ciekawej, orientalnej nuty. Jeżeli planujesz przyrządzić na obiad naleśniki z warzywnym lub mięsnym farszem, curry świetnie sprawdzi się również jako jeden ze składników wzbogacających smak i kolor ciasta.