Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Cukinia

Moc zastosowań…

Cukinia w kuchni ma moc zastosowań: leczo, francuski „gulasz” z letnich warzyw – ratatouille, zupy – w tym wspaniałe warzywne kremy, sałatki czy sosy. Można ją smażyć, dusić, grillować, piec, gotować i… jeść na surowo. Tarta cukinia jest doskonałym dodatkiem zarówno do sałatek, jak i słodkich czy wytrawnych placuszków a nawet ciast! W Polsce najpopularniejsza jest zielona cukinia, możemy też spotkać odmiany żółte oraz żółto-zielone. Młodych cukinii nie obieramy ze skórki, dopiero gdy skóra zaczyna twardnieć, należy ją usunąć. Cukinia jest doskonałą dietetyczną alternatywą dla makaronu. Przy pomocy obieraczki do warzyw możemy przygotować wyśmienite warzywne wstążki.

Warto wybierać okazy nie dłuższe niż 30 cm o skórce błyszczącej i pozbawionej plam. Ważny jest też ciężar – im większa waga, tym lepiej. Cukinię należy przechowywać w suchym miejscu o temperaturze nieprzekraczającej 10 stopni Celsjusza – w takich warunkach warzywo przetrwa nawet kilka tygodni. Nie warto trzymać jej w lodówce, ponieważ zbyt niska temperatura powoduje utratę smaku. Uwaga! Trzymanie cukinii w towarzystwie owoców i warzyw wydzielających etylen (np. pomidory, jabłka czy awokado) może przyspieszyć psucie się warzywa.