Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Ciecierzyca

Ciecierzyca:
• to roślina strączkowa o orzechowym smaku
• nie zawiera glutenu

Ta pyszna roślina strączkowa o nieco słodkim, orzechowym smaku to częsty składnik kuchni Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Stanowi podstawę bardzo popularnego także w Polsce hummusu, falafeli, kotletów, rozgrzewających zup (np. zupy harira) i oczywiście sałatek. Walory smakowe cieciorki doceniają także weganie, którzy z powiedzeniem mogą zastąpić nią mięso. Groch włoski, czyli ciecierzyca jest też pozbawiona glutenu, stanowi więc świetną alternatywę dla osób uczulonych na ten alergen.

Cieciorkę można kupić suchą lub w puszce. Ta pierwsza przed ugotowaniem wymaga co najmniej 10 – godzinnego namoczenia, natomiast tę z puszki możemy spożywać od razu, a aquafeba, czyli woda, w której była przechowywana, przyda się do ciast lub wegańskiego majonezu (ubita na sztywną pianę może z powodzeniem zastąpić kurze białko). Warto też dodać, że w Egipcie ciecierzyca była wysoko cenionym afrodyzjakiem.