Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Chrzan

Krewniak musztardy!

Korzeń chrzanu to krewniak musztardy – choć zdecydowanie ostrzejszy w smaku!

Świeży korzeń przechowujemy w lodówce, najlepiej w torebce papierowej. Jeśli mamy go dużo – najlepiej pokroić w mniejsze kawałki i zamrozić, a następnie trzeć tylko tyle, ile potrzebujemy w danym momencie. Świeży starty korzeń dobrze jest skropić sokiem z cytryny lub octem winnym, żeby nie ściemniał. Surowy tarty chrzan dodajemy np. do ćwikły, białego barszczu czy pasztetów i wędlin. A jeśli lubimy łagodniejszą jego wersję, wymieszajmy go z gęstą śmietaną. Sos chrzanowy bardzo dobrze komponuje się z pieczystym – rostbefem, ozorkiem czy rybą. W takiej postaci można go też dodać do ziemniaczanego purée. Podkręci też smak surówek – na przykład do słodkiej tartej marchewki lub selera.

Polecamy też surówkę ze startej na grubej tarce białej rzodkwi, doprawionej łyżką majonezu i łyżką chrzanu – palce lizać! Chrzan lubi się też z białym serem – wystarczy niewielka ilość tartego chrzanu i twarożek na śniadanie zyskuje charakter. I oczywiście nie zapominamy dodawać kawałka korzenia chrzanu do kiszenia ogórków!