Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Papryczka chili

Z pewnością jedno z najostrzejszych warzyw znanych człowiekowi, będące idealną przyprawą kuchni azjatyckiej, meksykańskiej i nie tylko…

Papryczka chili swój charakterystyczny, ostry smak zawdzięcza zawartej w niej kapsaicynie, która rozgrzewa i trochę „pali”. Za najostrzejszą paprykę świata uważa się odmianę Carolina Reaper, której uprawie Ed Curie poświęcił 10 lat. Papryczka w skali ostrości Scoville’a ma aż 1 569 300 punktów (dla porównania popularna ostra papryczka jalapeno ma od 2500 do 8000 punktów) i co ciekawe, nie brakuje chętnych do jej smakowania.

Chili doskonale odnajdzie się w kuchni jako przyprawa ratunkowa. Podkręci potrawy, które wydają nam się mdłe lub bez smaku. Może być również stosowana jako zamiennik pieprzu kajeńskiego. Świetnie sprawdzi się w pomidorowych sosach, wegeteriańskich gulaszach i w najbardziej tradycyjnej potrawie z udziałem chili: chili con carne (w wersji bezmięsnej chili sin carne). Chili będzie również doskonałym uzupełnieniem kurczaka po indyjsku, ryżu z warzywami czy meksykańskiej kuchni. Miłośnicy ostrych przygód mogą ją również marynować i spożywać jako dodatek to kanapek, sałatek, ryb i mięs.