Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Cebula

Warstwa po warstwie…

Cebula to bardzo popularne warzywo, które dodaje się do wielu potraw. Możesz wybierać spośród jej różnych gatunków – biała (czosnkowa), żółta, cukrowa, czerwona, perłowa czy szalotka? Wszystko zależy od tego, jakie danie chcesz przygotować. Czerwona, cukrowa i szalotka są najbardziej delikatne, biała ma specyficzny aromat czosnku, perłowa doskonale nadaje się do marynowania, a żółta do tradycyjnych gulaszy i zup.

Istnieje nie tylko wiele odmian cebuli, ale również sposobów jej smażenia. Może być tylko delikatnie podsmażona, zeszklona (półprzezroczysta), złoto-brązowa lub skarmelizowana. Co ciekawe, cebula (zwłaszcza czerwona) jest świetną bazą do stworzenia… konfitury. Najczęściej występuje w niej w towarzystwie octu balsamicznego, wina, brązowego cukru lub miodu i dowolnych przypraw (polecamy tymianek). W małej ilości można przechowywać ją w lodówce, zaś w większych – pasteryzować. Spróbuj jej jako dodatku do mięsa lub chrupiącej bagietki z serkiem kozim. Pycha!