Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Burak

Buraki kojarzą się z:
• pięknym, burgundowym kolorem
• właściwościami zasadotwórczymi

Piękny, burgundowy kolor i doskonały smak powinny przekonać każdego, aby włączyć go do swojej codziennej diety. Czerwony burak, ze względu na zawartość żelaza (1,7 mg/100 g), powszechnie kojarzy się z dietą dla osób z anemią. Warto przełamać ten stereotyp, gdyż buraki mają również właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu są polecane w diecie osób zmagających się z zakwaszeniem organizmu.

Ponadto, buraki stanowią źródło potasu – w 100 g produktu znajdziemy 348 mg tego minerału, co zapewnia ok. 17% dziennego zapotrzebowania na potas dla osoby dorosłej. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Warto także, by po buraki sięgały kobiety w ciąży, bowiem znajdziemy w nich kwas foliowy.

Z surowych buraków można zrobić sok, dodać do sałatek, surówek czy kanapek. Świetnie komponują się również z rukolą i kozim serem. Jednak najbardziej kojarzy nam się jako główny składnik wigilijnego barszczu.

Żelazo: 1,7 mg (12,14%)*
Potas: 348 mg (17,4%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005