Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Burak

Karminowy kolor!

Nie dość, że mają piękny karminowy kolor, który dodaje uroku wielu potrawom, to smak mają jednocześnie kwaśno-ziemisty. Jeśli myślimy o warzywach korzennych, smak buraków jest kwintesencją tej ziemistości.
Młode, razem z listkami, zjadamy w botwince i sałatkach. Buraki dojrzałe, klasyczne to np. barszcz czerwony czy ukraiński, chłodnik, buraczki zasmażane i ćwikła. Warto spróbować nowych pomysłów – buraków faszerowanych i zapiekanych w piecu, carpaccio z buraka (czyli cieniutkich plasterków ugotowanego buraka podawane z np. fetą albo kozim serem, skropionych oliwą i doprawionych przyprawami i ziołami), albo zielonej sałaty z dodatkiem buraczanych kosteczek.
Polska klasyka to idealny dodatek do mielonych albo bitek wołowych, czyli buraczki zasmażane – starte na drobnej tarce buraczki wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem i posiekanym czosnkiem. Przesmażamy, aż woda odparuje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. odrobiną soku z cytryny. Tradycyjny smak palce lizać!
Buraki inaczej to np. pieczone razem z marchewką, pietruszką, selerem, ziemniakami (lub batatami – słodkimi ziemniakami), szalotką, czosnkiem w całości, z dodatkiem oliwy (oleju) i egzotycznych przypraw, które od jakiegoś czasu są dostępne w polskich sklepach, jak zataar, sumak. Można też poszukać bliżej – dodając rozmaryn, tymianek, oregano. Trochę bardziej pracochłonne i wymagające uwagi są czipsy z buraka. Tu kluczem jest dobranie odpowiedniej temperatury i długości pieczenia, a właściwie – suszenio-pieczenia. Obrane surowe buraki pokrój w czipsy, przełóż do miski i dodaj olej oraz sól, wymieszaj, odstaw na 15 minut. Po tym czasie rozłóż jedną warstwę plasterków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Piecz około 40 minut, po tym czasie sprawdź, czy czipsy są gotowe. Jeśli nie, kontynuuj pieczenie, ale sprawdzaj stopień zrumienienia co 5 minut. Dlatego wymagają uwagi – łatwo jest je przypalić wyższą temperaturą lub zbyt długim czasem pieczenia. I łatwo jest o plamy – a więc uważaj!
Buraki zaskakująco dobrze smakują z ostrymi serami – fetą, bryndzą, kozimi twarożkami, słoną ricottą. Ugotowane albo pieczone – dodaj do nich pokruszony ser, trochę świeżej kolendry, skrop oliwą i oprósz gruboziarnistą solą oraz świeżo mielonym pieprzem. I zajadaj!
Rada: Buraki gotujemy – nieobrane, a obieramy – w rękawiczkach!