Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Brzoskwinia

Uniwersalny owoc…

Są mniej i bardziej słodkie, o miąższu żółtym bądź czerwonym, o skórce gładkiej, czy pokrytej delikatnym meszkiem. Wśród wielu „kuzynek” brzoskwini, znajdziemy m.in. nektarynkę i morelę. A hitem ostatnich lat, uwielbianym przez dzieci, jest brzoskwinia paraguayo, zwana zwyczajowo „ufo”. Jej miąższ jest wyjątkowo słodki i mięsisty.

Brzoskwinia to uniwersalny owoc, który z powodzeniem wykorzystamy zarówno w słodkich, jak i wytrawnych kompozycjach na talerzu.

Rewelacyjnie smakuje jako nadzienie do drobiu czy składnik marynat do mięsa grillowanego. Świetnie komponuje się też w sałatkach z dojrzewającą szynką czy wędzonym kurczakiem, w towarzystwie sałat i mozarelli. Ponadto brzoskwinie są wdzięcznym materiałem do przetworów: można je kandyzować, konserwować w alkoholu, robić z nich kompot, owoce w zalewie, dżemy i marmolady. A co najważniejsze, są one soczystym i orzeźwiającym dodatkiem do letnich deserów: lodów, sorbetów i koktajli.

Ze względu na cenne wartości odżywcze, miąższ brzoskwiń wykorzystywany jest jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych a z pestek tych owoców produkowane są peelingi do ciała oraz oleje do masażu, które oddziałują również swym niepowtarzalnym, owocowym aromatem.

Należy pamiętać, że są to owoce dość delikatne, a w związku z tym bardziej podatne na psucie się. Dlatego też należy trzymać je w lodówce, w której zachowają świeżość przez około 5 dni.