Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Brukselka

Brukselkowe mrzonki i mrożonki…

Mrożenie to najlepszy sposób na zachowanie cennych właściwości i świeżości warzyw i owoców. Dzięki mrożonkom możemy cieszyć się smakami wiosny i lata nawet zimą. Ten sposób przechowywania ma też inną zaletę, np. w przypadku brukselki mrożenie zmniejsza jej goryczkę.

Świeża brukselka jest dostępna od października do stycznia. W pozostałe miesiące pozostaje nam mrożona. A taką można zarówno gotować, jak i zapiekać, smażyć, dusić. Do gotowania nie rozmrażamy – zapakowaną mrożonkę dodajemy od razu do gotującej się wody, lekko słodzimy i dodajemy mleko. Dzięki temu brukselka straci charakterystyczny gorzki smak. I co ważne, nie przykrywamy, lecz pozwalamy ulotnić się przykrym aromatom, a po odcedzeniu wkładamy na minutę do miski z kostkami lodu. Ten „zabieg” pozwoli zachować piękny zielony, świeży kolor kapustki. Do zapiekania, duszenia i smażenia rozmrażamy (najlepiej przez całą noc) i traktujemy jak świeże warzywo, czyli kroimy i wrzucamy do piekarnika lub na patelnię! Jemy zawsze ze smakiem!