Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Brokuły

W brokułach znajdziemy:
• witaminę C
• potas
• kwas foliowy

Brokuł to wyjątkowo odżywcze warzywo, które doskonale komponuje się na talerzu. Nazwany jest zielonym kalafiorem, a w kuchni może śmiało z nim konkurować. Jego zdecydowanie delikatniejszy smak sprawia, że stanowi uniwersalny dodatek do rozmaitych dań. Świetnie sprawdzi się jako główny składnik kremowych zup, zapiekanek czy sałatek. Dobrze smakuje zarówno w wersji gotowanej, jak i surowej.
Poza doskonałym smakiem i uniwersalnością w kuchni, warto wiedzieć, że brokuł stanowi źródło witaminy C (83 mg/100 g) oraz potasu (385 mg/100 g). Duet ten pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Dodatkowo, potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Witamina C natomiast, zwiększa przyswajanie żelaza, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
W brokułach znajdziemy również kwas foliowy polecany kobietom w ciąży.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:
Potas: 385 mg (19,25%)*
Witamina C: 83 mg (103,75%)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005