Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Bazylia

W każdym wydaniu wyjątkowa, bo dzięki niej potrawy nabierają charakteru!

Tajemnica niepowtarzalnego smaku bazylii kryje się w olejkach eterycznych, znajdujących się w jej liściach. Zioło to stanowi podstawę kuchni włoskiej. Najlepiej dodawać je do lekkich sałatek i zup, duszonych warzyw, ale też i mięsa. Bazylia dobrze harmonizuje z czosnkiem, cebulą, szałwią i estragonem. Należy pamiętać, aby dodawać ją w ostatnim etapie przyrządzania potrawy, bo inaczej utraci swój aromat.
Chcąc przedłużyć trwałość listków bazylii, możemy je zamrozić. Do suszenia bazylia nadaje się dopiero po wejściu w fazę kwitnienia i gdy połowa kwiatostanu jest już rozwinięta. Wówczas wystarczy pokruszyć wysuszone liście i umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku, by cieszyć się wspaniałym aromatem tego zioła przez wiele kolejnych miesięcy.
Kupując bazylię w doniczce do domowej uprawy, należy zwrócić uwagę na liście – powinny być jędrne i bez plam! Roślinę tą wystarczy potem już tylko umiarkowanie podlewać i zapewnić dostęp do światła.
W czasie chłodniejszych wiosennych dni idealnie w formie napoju sprawdzi się gorący napar z listów bazylii. Zaś w letnie upały warto dodać bazylię do…. lemoniady!
Bazylia przyda nam się także podczas wiosennego grillowania – nie tylko jako nieodzowny składnik sałatek, ale także w roli… rośliny odstraszającej swym zapachem komary!