Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Bakłażan

Rodzina psiankowatych…

Wbrew obiegowej opinii, bakłażan, zwany także oberżyną, wcale nie jest warzywem. Z botanicznego punktu widzenia to owoc, a mówiąc dokładniej – jagoda. Jego kuzynami są inne rośliny z rodziny psiankowatych, m.in. ziemniak, pomidor czy papryka. Bakłażana warto łączyć z wyrazistymi w smaku składnikami, ponieważ on sam do szczególnie aromatycznych nie należy. Dlatego świetnie smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów, papryki, wonnych ziół i przypraw. Bakłażany możemy smażyć w panierce lub dusić z dodatkiem cebuli i czosnku. Chłoną one bardzo dużo tłuszczu podczas smażenia, ale jest na to sposób. Wystarczy surowe plastry nasmarować oliwą i smażyć je na suchej patelni. Oberżyna świetnie sprawdza się również jako wegetariańska alternatywa na grillu. Francuzi zajadają się wyjątkowym w smaku i aromacie prowansalskim gulaszem ratatouille a Grecy słyną z pożywnej zapiekanki – moussaki, a podstawą tych dań są właśnie bakłażany. Bakłażany można również zapiekać lub faszerować a nawet przygotowywać na ich bazie wyborne pasty czy dipy. Uwaga! Smak bakłażana bywa gorzki, dlatego przed jego przyrządzaniem, plastry należy posypać z obydwu stron solą. Po upływie około 30 minut wystarczy dokładnie odcisnąć bakłażana z powstałego soku a następnie puścić wodze kulinarnej fantazji!